Спецпроект: 14 пісень про любов

«Любити – це не означає дивитись один на одного. Любити – це означає разом дивитись в одному напрямку», – заплутано писав відомий французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері. Але що таке кохання та яким формулам воно відповідає? Може, це туга за людиною, сексуальний потяг або ж світлі мрії? Чи це щось більше, ніж почуття? Адже, незважаючи на постійний пошук, ми зазвичай відчуваємо розчарування та дізнаємося, що наше відчуття любові є тимчасовим. Напередодні 14 лютого редакція Inspired Music запитала своїх читачів в соціальних мережах, які пісні вони асоціюють з коханням, і створила рейтинг найкращих пісень до Дня святого Валентина. 14 найкращих саундтреків цього романтичного свята пропонуємо вам нижче.

14 місце: Lykke Li – I Follow Rivers

Відкривається наш рейтинг найкращих пісень про кохання недоречно холодною, на перший погляд, піснею від талановитої шведської виконавиці Ліккє Лі. У 2011 році дівчина випустила свій другий лонгплей “Wounded Rhymes”, перлиною якого стала композиція I Follow Rivers. Саме цей трек став поворотним у кар’єрі співачки та розширив межі впливу Ліккє на світ. Але здається, що трек ви (а потім ми) обрали не через його успіх в чартах або неймовірні продажі. I Follow Rivers – це ідеальний приклад глибоких та вічних почуттів. Відомо, що виконавиця написала текст після важкого розриву, тому цінність пісні полягає в щирості її тексту, неперевершеності аранжування та болючому виконанні. Міс Лі співає нам про витримку, про те, що любов робить людину сильною, витривалою та вірною своїм почуттям. Такою, до речі, є сама співачка.

13 місце: Marina And The Diamonds – Obsessions

Композиція Obsessions стала дебютним синглом прекрасної красуні Marina And The Diamonds та одразу ж наблизила вельську співачку до статусу улюблениці всіх хіпстерів світу. Прекрасний голос виконавиці та глибока тематика композиції заглиблюють слухача у філософію відносин та допомагають згадати, коли він або вона останній раз відчували себе закоханими та божевільними. «Давай, прокидайся, я хочу піти в супермаркет за крекерами. Ці бренди однакові, але ж тільки ми вдвох розуміємо, що насправді вони різні? На нас вже вирячилися люди, побігли звідси!», – сумно розповідає співачка свою історію кохання. Цікаво, що останнім часом світом поширюється відео виступу учасників української версії шоу «Танцюють всі!» Романа Дмитрика та Вікторії Мітчелл. Танцюристи обрали для свого сексуального контемпу саме композицію Obsessions, завдяки якій і зірвали шквал емоцій у шанувальнів проекту та фанатів Marina And The Diamonds.

12 місце: Whitney Houston – I Will Allways Love You

Пісня I Will Allways Love You, що забезпечила популярність Вітні Х’юстон, була перезаписана як головний саундтрек фільму «Охоронець», в якому співачка зіграла одну з головних ролей. Всупереч рішенню продюсерів стрічки, виконавиця разом із колегою по знімальному майданчику Кевіном Костнером наполягли, щоб початок пісні звучав а капела. І це дійсно стало вдалим рішенням, адже перші 45 секунд композиції заворожують до мурашок та створюють романтичний настрій. Безперечно, I Will Always Love You – це найкращий слоган будь-якої успішної пари.

11 місце: Adele – Someone Like You

Певно, найсумніша, і, водночас, найвідоміша пісня Адель, яка стала однією з ключових на шляху співачки до слави. Мабуть, багато хто вже знає історію створення цієї пісні, але варто згадати про неї хоча б ще один раз. Адель написала цю пісню після того, як розійшлася зі своїм партнером, з яким зустрічалась півтора роки і думала, що вийде за нього заміж. «Він цього не хотів», – гірко зізнавалася пізніше в інтерв’ю виконавиця, але найбільшим ударом для неї стало весілля її екс-бойфренда та іншої дівчини. Вся біль переживань розриву вилилась в цю ліричну композицію. «Не переживай, я знайду когось іншого, схожого на тебе. Бажаю тобі тільки щастя», – співає Адель у відеокліпі до Someone Like You, самотньо йдучи вулицею Парижа, а ми разом з нею згадуємо власні розчарування в коханні.

10 місце: Madonna – Secret

«Все змінилося того ж дня, коли ти прийшов в моє життя», – співає Мадонна, а ми, мимоволі згадуючи власні любовні історії, так само уявляємо перший день, коли покохали людину, яка створила новий вектор у нашому житті. Так в чому ж секрет, про який так багато йдеться в цій композиції? Таємниця банальна, але дуже влучна – поки ми не полюбимо себе, то не зможемо полюбити когось іншого. Що ж до відео на цю пісню, то воно вдало обігрує назву, показуючи, який саме «секрет» приховує в собі Мадонна.

9 місце: Lady Gaga – Yoü and I

Не дивлячись на неоднозначні відгуки на альбом “Born This Way” Леді Гаги в 2011 році чимало критиків відзначили баладу Yoü and I як найяскравішу пісню платівки. Це й не дивно, адже епатажна співачка використала акорди легендарної пісні We Will Rock You та безсоромно запросила гітариста Queen Брайана Мея зіграти на гітарі в композиції. Що ж до інших секретів написання пісні, яка може увійти в рейтинг найромантичніших треків від Inspired, Леді Гага відповіла нам, що особисто їй для цього знадобилося близько тридцяти цигарок та пляшечка смачненького віскі “Jameson”. Додати ще й романтичну легенду про відносини з екс-бойфрендом – от вам і рецепт одного з головних хітів 2011 року, який отримав номінацію на «Греммі» в категорії «Найкраще вокальне поп-виконання». Що ж до живого виконання пісні, то тут артистці знову немає рівних, адже Леді Гага однаково блискуче виконує Yoü and I як на височенних підборах, так і в чоловічому образі свого альтер-его Джо Кальдероне.

8 місце: The Beatles – Yesterday

Пол Маккартні часто стверджує в інтерв’ю, що мелодія пісні Yesterday прийшла до нього уві сні, і він був впевнений, що десь вже чув її раніше. Перший текст композиції був дуже далеким до того, що наспівують фанати «бітлів» вже не один десяток років, і терпів місяці доробок. Більше того, спочатку пісня навіть не мала назви! Остаточний варіант був створений лише у травні 1965 року, коли Маккартні помітив, як добре римуються слова, що закінчуються на «-ей» (say, nay, today, away, play, stay), а yesterday — одне з них. Під час запису пісні Yesterday вперше в історії групи не приймав участі ніхто з музикантів, окрім Маккартні: аранжування пісні складається тільки з акустичної гітари Пола та струнного квартету. Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, трек має найбільше каверів з усіх пісень, що були коли-небудь створені, а британська радіостанція “BBC Radio 2″ на початку нового сторіччя назвала Yesterday кращою композицією XX століття.

7 місце: Scorpions – Still Loving You

Пісня Still Loving You почесно входить до числа найбільш відомих хітів легендарної німецької рок-групи Scorpions та по праву вважається міжнародною «візитівкою» музикантів. Ця рок-балада, випущена в альбомі “Love at First Sting” в 1984 році, має в собі закладену метафору, що уособлює Берлінську стіну. Незважаючи на всі перепони, що стоять між коханими людьми, весь відчай і біль через те, що рідні знаходяться по іншу сторону, вони продовжують любити. Тільки у одній Франції було продано близько двох мільйонів копій пісні, що зробило трек одним із найуспішніших синглів Scorpions. А вже в 2000 році трек Still Loving You був перезаписаний разом із Берлінським філармонічним оркестром для альбому “Moment of Glory”.

6 місце: Kleerup – Until We Bleed (Feat. Lykke Li)

У золотій середині нашого рейтингу знаходиться дует молодих й талановитих скандинавів, які не змінили власним традиціям та створили кришталево чисту електрону баладу про витривалість та віру в найкраще. Нагадаємо, в 2008 році Kleerup разом з Ліккє Лі записали композицію Until We Bleed, яка стала частиною одноіменного альбому шведа та познайомила весь світ з міс Лі. Але головне надбання треку – його меланхолія, відвертість та легкість. Дует використовує незвичне поєднання класичних інструментів та електронного звучання, глибокого змісту тексту та трошки заплутаних мовних зворотів. Однак, за цими важкими аранжуваннями та текстами ми бачимо душі людей, які вже пізнали силу кохання та змогли розповісти про неї меломанам.

5 місце: Hurts – Stay

Вся музична редакція Inspired неймовірно здивувалася б, якщо б не побачила серед ваших варіантів пісень манчестерського гурту Hurts. На щастя, хвилюватися було нема чого, бо читачі блогу майже одноголосно обрали трек красунчиків Stay, який наприкінці голосування також потрапив в наш рейтинг. Важко перерахувати кількість реклам, серіалів та навіть повнометражних фільмів, саундтреком яких свого часу була композиція Stay. «Ми прощаємося під проливним дощем, але я не витримаю, коли ти підеш геть. Будь ласка, залишайся!», – благає нас музичний бог всіх красивих дівчат Тео Хатчкрафт, і ми не можемо заперечити цьому красеню. Любий, співай для нас вічно! Ми тебе обожнюємо та вже не можемо дочекатися нового альбому! Твої журналісти найоб’єктивншого блогу України Inspired Music.

4 місце: James Blunt – You’re Beautiful

Джеймс Хіллієр Блаунт є англійцем за походженням, авіабудівником за освітою та музикантом за покликанням. Цей парубок не схожий на жодного з відомих виконавців і, мабуть, тому посприяв життєвий досвід співака, який навіть у складі британської армії всюди носив із собою гітару. Одного разу в лондонському андеграунді Джеймс побачив свою дівчину, яка стояла поруч з новим хлопцем. «Це пісня про те, як бачиш когось та єднаєшся із ним очима. І в той момент, в ту єдину мілісекунду часу, проживаєш із цією людиною все життя», – зізнавався пізніше Джеймс. Композиція You’re Beautiful є третім синглом альбому “Back to Bedlam”, випущеного 30 травня 2005 року. А вже в березні 2006-го пісня You’re Beautiful досягла першої сходинки в американському чарті, зробивши Джеймса одним з небагатьох британських виконавців, які досягли вершини престижного музичного рейтингу, подібно до того, як це зробив Елтон Джон у 1997 році з Candle in the Wind. Цікаво, що сам сер Елтон назвав сингл You’re Beautiful продовженням власної композиції Your Song.

3 місце: Depeche Mode – Freelove

Чи можете ви уявити собі чисту, неперевершену та вільну від всього зайвого любов? Саме про таке кохання йде мова в прекрасній пісні Freelove від гурту Depeche Mode. Герой композиції пропонує звільнитися від хитрощів, приманок та прихованих пасток, які часто трапляються у відносинах людей, та поринути в світ вільної любові. Він – такий самий утікач від всього поганого, як і Вона, і єдине, чого він бажає і до чого закликає, – це вільна любов. Хіба можна бажати ще чогось на світі? В нашому рейтингу пісень для сексу Freelove, без сумніву, знаходиться в першій двадцятці, але це вже інша історія…

2 місце: Sting – Mad About You

Навіть якщо мати всі багатства на цій планеті, але не мати кохання – то ви не будете щасливими. Саме про це розповідає Стінг у своїй пісні Mad About You, яка увійшла до альбому The Soul Cages 1991 року, а сьогодні посіла другу сходинку в рейтингу – все ж вона зачепила кожного з нас. Вишукана текстова лірика розказує про важливість любові, яка посідає головне місце в житті героя: «Нехай я маю все, що бачу, але що мені з того? Ніколи в історії жодна перемога не була здобута без любові». Саме про таке почуття – безумне та шалене – і співає Стінг. А ви коли-небудь втрачали голову від кохання?

1 місце: Земфира – Хочешь

Найвідоміша пісня Земфіри Хочешь за 13 років існування набула статусу легендарної. Це й не дивно, адже сучасні літератори порівнюють майстерність тексту з віршами Блока, Маяковського та, навіть, Пушкіна. Передусім, слухачам подобається увага до деталей в поезії та поєднання тексту з вдалою мелодією. Кажуть, що поштовхом до написання пісні була щира жіноча дружба. Тодішній продюсер співачки Анастасія фон Колманович три роки поспіль проводила зі своєю підопічною буквально 24 години на добу . Коли Земфіра сильно захворіла та потрапила в лікарню – у неї були проблеми зі слухом – Анастасія доглядала виконавицю та страшенно переживала. Тоді й був написаний текст. Безсумнівно, пісня Хочешь стала гімном для багатьох закоханих.

Рейтинг найкращих пісень до Дня святого Валентина підготували журналісти Inspired Music Костянтин Андрєєв, Сергій Пішковцій, Світлана Васильченко, Микита Єсін, Тарас Семенюк, Андрій Лундяк та Ілля Суходольський.