Спецпроект: 10 пісень, які висміюють масову культуру

U18C_-C4Qcc

Масова культура вже давно є невід’ємною частиною нашого життя. Її феномен з’явився в середині XX століття, коли радіо, преса та телебачення стали доступними жителям всього світу. Чимало людей критикують вплив масової культури, ще більше – засуджують її, але продовжують дивитися фільми та слухати пісні, які чомусь вважають арт-хаусними. Inspired Music, який ніколи не втомиться годувати вас інформацією про поп-музику, цього разу вирішив піти проти системи та склав список десяти найкращих пісень, в яких так чи інакше зневажається шоу-бізнес. Отож, сідайте зручніше, діставайте пульт керування та дізнавайтеся, хто ж найкраще висміяв масову культуру в своїх піснях.

Daft Punk — Television Rules The Nation

“Television Rules The Nation” – цей рядок, що повторюється зо два десятки разів, і є всім текстом одноіменної композиції Daft Punk. Пісня містить характерний роботизований голос групи та ритмічний електронний семпл, що пронизує весь трек. Телебачення «рулить» нацією, і зайвих слів тут більше не треба, бо це дійсно правда. Незважаючи на те, що трек вийшов ще в 2005 році, коли інтернет і соцмережі не були такими популярними, як зараз, масова аудиторія все ще просякнута телебаченням. Пісня як ніколи актуальна і для України, дві третини населення якої щовечора сідають дивитись новини про «покращення». А для фанів Daft Punk порада: обов’язково послухайте мікс цієї пісні у живому виконанні групи під час концертів – не пошкодуєте!

Muse — Uprising

Пісня Uprising рок-гурту Muse від часів своєї появи на світ і до наших днів встигла побувати в хіт-парадах чи не всіх країн світу. Що тут казати, навіть релігіозний Ватикан виявився поблажливим до бунтарської музики британців. Так, у грудні 2009 року був опубліковний список композицій, здатних «достукатися до сердець доброзичливих людей», куди потрапили Моцарт, сам Папа Римський Бенедикт XVI і, як не важко здогадатися, команда Метью Белламі з піснею Uprising. Композиція, що увійшла в п’ятий альбом Muse “The Resistance”, просто порвала популярні музичні сервіси та була куплена майже 500 тисяч разів лише в перший тиждень після релізу.

Marina And The Diamonds — Sex, Yeah

Весь творчий шлях валійської співачки Marina And The Diamonds побудований на висміюванні темного боку масової культури. Але якщо в дебютній платівці “The Family Jewels” співачка повністю виправдала очікування британських критиків та прекрасно показала себе непопсовою розумницею, то вже з другого альбому Марина вирішила дізнатися всі таємниці шоу-бізнесу зсередини. Так з’явилося альтер-его виконавиці, Електра Харт – розбещене дівчисько, яке обожнює руйнувати чужі сім’ї та тринькати гроші своїх залицяльників. Цікаво, що на відміну від британської версії “Electra Heart” в Америці альбом вийшов без декількох пісень. Зокрема, публіка Нового Світу навряд чи зможе оцінити іронічний трек Sex, Yeah, в якому Марина розповідає про засилля еротики на телеекранах світу. «Спитай батьків, що показує тобі телевізор та продають поп-зірки. В наш час ніщо не може вважатися провокаційним, якщо всі вже все побачили», – констатує співачка в пісні Sex, Yeah.

System of a Down — Violent Pornography

Тексти пісень System of a Down завжди були просякнуті висміюванням масової культури, затьмаренням свідомості та медіа-істерії – тому ми не могли не включити Violent Pornography в сьогоднішній матеріал. Нестримна, рвучка мелодія, яку супроводжує швидкий вокал, розповідає нам коротку історію того, що відбувається на нашому телебаченні: “it’s a non-stop disco, хіба ви не знали?”. Насильство і порнографія – це те, що ллється потоком з наших екранів, а люди і далі продовжують це споживати. До речі, не оминайте увагою і решту їхніх пісень – там можна знайти ще чимало перлин про суспільство, яке погрузло у власному болоті та не хоче думати головою.

No Doubt — Trapped in a Box

Вже багато років людина є рабом «зомбоящика». Соціологи не втомлюються публікувати звіти про залежність політичних уподобань від телебачення. А в останні роки взагалі з’явилася низка досліджень, присвячених темі впливу медіа на соціальну поведінку людини. Таку ж думку намагалися нам донести в 1992 році і учасники бенду No Doubt в їхньому дебютному синглі Trapped in a Box. «Ми спіймані в ящик величезного розміру, який спотворює бачення та закриває нам очі. Ця коробка привертає мерзенних мух, висмоктує наші життя та поширює брехню», – весело співає солістка No Doubt Гвен Стефані. На жаль, сингл Trapped in a Box на момент презентації був визнаний занадто неформатним для радіо. Музиканти пояснюють це тим, що на початку 90-х пісня просто не знайшла свого слухача. Але, додають No Doubt, вже за декілька років ситуація змінилась. Хоча, сам гурт, непомітно для себе, вже поступово влився в мейнстрімну течію.

Lily Allen — The Fear

Якщо Marina And The Diamonds жартує над масовою культурою в красивому платті, то Лілі Аллен для цього потрібна пляшечка смачнющої горілки. Після того, як на голову місс Аллен в 2007 році звалилася приголомшлива популярність, співачку почали регулярно помічати в нетверезому стані або взагалі під кайфом. Результати такого образу життя невдовзі дали свої сумні плоди – Лілі пережила два викидня та набула статусу улюблениці таблоїдів. Тим не менш, в перервах між вечірками артистка змогла записати напрочуд прекрасний альбом “It’s Not Me, It’s You”, яким вилила на непідготовлену Британію цілу діжку багнюки. Лід-синглом платівки стала пісня The Fear, в якій Аллен відверто розповіла про власні страхи перед майбутнім. «Я роздягнуся перед вами, але не відчую сорому, бо тільки так можна стати популярною. Я подивлюся на сонце і в дзеркало – невже ви не вважаєте мене переможницею?», – натякає Лілі Аллен на численні згадування себе в жовтих виданнях на зразок “The Sun” та “The Mirror”.

Jack Johnson — Good People

Фолк-рок-музикант Джек Джонсон теж вирішив не залишатися осторонь проблеми впливу медіа на життя людини. В 2005 році співак презентував трек Good People, в якому поділився власними враженнями щодо залежності суспільства від телевізора: «Куди зникли хороші люди? Перемикаючи канали, я не бачу їх в жодному шоу. Скільки ще катастроф потрібно нам побачити, щоб перестати сприймати реальність?». І співак дійсно має рацію, адже чимало психологів доводять, що через постійне споглядання трагедій на телевізійному екрані глядач поступово втрачає зв’язок з навколишньою дійсністю.

Roger Waters — Watching TV

Можливо, найбільш утопічним треком в нашому рейтингу є композиція Watching TV Роджера Вотерса, який є одним із засновників гурту Pink Floyd. Надихнули артиста до написання пісні студентські демонстрації в Китайській Народній Республіці, що відбулися весною 1989 року. Нагадаємо, за однією з версій, молоді люди тоді вийшли на вулиці з бажанням змінити політичну систему країни та побудувати демократичне суспільство. Після того як учасники протестів неодноразово відмовилися підкоритися закликам уряду розійтися, влада оголосила військовий стан, а після цього закликала озброєну армію розігнати студентів. В результаті цього, стверджують американські дослідники, загинули сотні хлопців та дівчат. «Ми дивилися телебачення на площі Тяньаньмень. Вона була студенткою на факультеті філософії, носила бандану на голові та сподівалася, що тепер стане вільною. Але тепер її смерть показується по телебаченню, а я молюся за свою сестру», – співає Роджерс. Схоже, всі закони медіа дотримані: смерть ідеальної жінки без імені та прізвища, що може допомогти вивести на вулиці тисячі протестувальників, обурених несправедливістю. Можливо, тепер ви захочете дізнатися, хто є власником вашого улюбленого каналу?

Madonna — Hollywood

Майже кожен в захваті від однієї лише згадки про Голівуд, дівчата мріють бути там акторками, а хлопці – возити цих самих дівчат на крутих тачках під каліфорнійським сонцем. Саме це описує Мадонна в своїй пісні Hollywood, яка вийшла синглом у 2003 році, а пізніше була включена до платівки найкращих хітів виконавиці “Celebration”. «Хіба може завдавати болю те, що так приваблює?» – захоплено звердається співачка до слухачів і, водночас, до самої себе. «Я потрапила в Голівуд і забула про все на світі. Я намагалася поїхати звідси, але в мене так і не вийшло» – співає Мадонна. І хоча ми знаємо, що їй таки вдалось вирватись звідти і жити разом з дітьми в Британії, сонячний Голівуд і далі вабить тисячі людей у свою солодку пастку.

Pianoбой — Хромосома

Незважаючи на те, що вітчизняний шоу-біз дуже часто називають недосконалим, композицій про українську масову культуру слухачам ну дуже не вистачає. Добре, що в Україні ще є співаки, які діляться зі своїми шанувальниками позитивними піснями, в яких з гумором та стьобом описують наше життя. От взяти, наприклад, Дмитра Шурова, більш відомого за псевдонімом Pianoбой. В композиції Хромосома виконавець з посмішкою розповідає про сучасний вплив медіа: «Мы законнекчены, мы законтачены, мы все нафейсбучены и нарадиохедчены. Мы заморочены, мы одурачены раскрученными лицами з екранів телебачення. Все виннеры назначены, лузерам заплачено, летим на море!».

Рейтинг 10 пісень, що висміюють масову культуру підготували журналісти Inspired Music Костянтин Андрєєв, Сергій Пішковцій та Світлана Васильченко.