Земфіра – Жить в твоей голове: містичні роздуми про вічне

Здається, появу Земфіри з темних куліс мовчання ми очікували цілу вічність. З нестійкою періодичністю вистрілювали сингли Без шансов та Деньги, які привідкривали завісу нового альбому, тим самим формуючи невиразне уявлення про майбутній контент платівки. І ось, нарешті, напередодні Дня закоханих, мережа вибухнула появою нового альбому співачки з невимушеною обкладинкою. Кожен другий меломан вважав за обов’язок розмістити на своїй інтернет-сторінці останній студійний матеріал виконавиці. Занадто вже спраглими були прихильники до свіжої земфірівської музики.

Обкладинка стовідсотково ілюструє назву альбому «Жить в твоей голове». Занурене в комірець светра обличчя співачки, заплющені очі, прикриті розкуйовдженим волоссям, – Земфіра ніби ховається в себе, залишаючи фанатів сам на сам з її музикою та світом. Сама ж платівка починається неймовірно чарівною композицією Жить в твоей голове, яка відрізняється особливою тендітністю, красою, мелодійністю, яка закохує в себе непохитним спокоєм. Земфіра неочікувано розпочала альбом повільною та ніжною піснею на кшталт треків Мы разбиваемся, Красота, Бесконечность. Бунтарський дух і провокаційні висловлювання в минулому. Тепер ми бачимо аж занадто самовпевнену виконавицю, яка встигла завоювати не тільки любов багатомільйонної армії фанатів, а й авторитет серед колег та критиків. Спираючись на весь цей досвід Земфіра вже з першої пісні вражає всеохоплюючою гармонією та налаштовує слухача на приємний спокій.

Але вже з другого треку ми впізнаємо стару та відому нам Земфіру. Пісня Без шансов нагадує модернізований марш з чіткими старт-стоп-ефектами, які були започатковані ще групою Garbage. В наступній пісні Деньги порушується одвічне питання домінування матеріального над духовним; Кофевино відправляє нас в музичні спогади часів бешкетування співачки; Чайка – життєстверджуюча композиція, звучання якої продовжує традиції альбому «Спасибо».

На противагу першим п’яти композиціям друга частина альбому занурює слухача в меланхолійну та готичну атмосферу. Найкращим підтвердженням цього факту є пісня Похоронила, яка стала саундтреком до фільму Ренати Литвинової «Последняя сказка Риты». В містичному шармі пісень альбому чітко прослідковується тісний взаємозв’язок Земфіри з останньою роботою відомої акторки, їх взаємовплив. Порушує Земфіра й тему неминучої смерті, кохання, вічності. Це особливо сильно відчувається в піснях Река та Кувырок, які супроводжуються належним, холодним звуком пост-рокової гітари. Яскраве музичне оздоблення та найрізноманітніші звукові ефекти спрямовані не тільки на прослуховування, а й чітку візуалізацію всього почутого.

Вердикт: Остання платівка Земфіри в черговий раз підтвердила авторитет співачки. Неймовірно висока якість продукту докорінно відрізняє «Жить в твоей голове» від попередніх робіт виконавиці. Цьому сприяє талановите музичне оформлення, потужне аранжування і, як завжди, ідеальний вокал героїні нашого огляду. Альбом «Жить в твоей голове» вражає інтимністю та довірою. Але чи виправдає він сподівання прихильників, чи стане в один ряд із «Вендеттою» і «Спасибо», вирішить час. Наразі залишається лише гучніше увімкнути колонки та з головою поринути в десять нових пісень Земфіри.

В плейлист: ті пісні, які найбільш гармоніюють з внутрішнім станом