Ретро: The Kinks, Cornershop, Мадонна та інші

a06vXrDWPnU

Цього тижня в рубриці «Ретро» ми презентуємо вам ностальгічні пісні про любов, соціальні трагедії та про зірок індійського кіно. Заздалегіть перепрошуємо, бо дійсно буде гаряче!

Пісня: Tired of Waiting for You
Виконавець: The Kinks
Рік: 1965

Відкриваємо наш ретроспективний огляд класичною рок-композицією Tired of Waiting for You британського колективу The Kinks. Трек, у якому хлопці співають нам про набридливість очікування та самотність, став лід-синглом другої студійної платівки “Kinda Kinks” тоді ще молодого гурту. Тим не менш, песимістичний настрій Tired of Waiting for You не зміг зіпсувати продажі лонгплею серед вибагливих слухачів, і альбом закріпив успіх талановитих юнаків у Британії та США. Треба зауважити, майже усі критики позитивно відзначили роботу музикантів, що й підтвердили перші місця пісні Tired of Waiting for You в світових чартах.

Пісня: December, 1963 (Oh, What a Night)
Виконавець: The Four Seasons
Рік: 1976
Протрималася на першому місці: два тижні

Продовжуємо наш огляд запальною піснею December, 1963 (Oh, What a Night) американського гурту The Four Seasons, який став популярним у 70-х, але і в наші дні має шалений успіх та визнання серед меломанів. Трек December, 1963 (Oh, What a Night) оповідає нам спогади молодого хлопця про його перше кохання та близькість із найважливішою жінкою в житті. Автор пісні та піаніст гурту The Four Seasons Боб Ґаудіно в 2005 році вирішив нагадати музичному простору про своє творіння та зробив пісню одним з треків мюзиклу “Jersey Boys”, який того ж року стартував на бродвейській сцені. Цікаво, що сюжет “Jersey Boys” будується навколо історії бенду The Four Seasons, тому й не дивно, що ностальгічна композиція December, 1963 (Oh, What a Night) стала перлиною відомого музичного шоу.

Пісня: Belfast Child
Виконавець: Simple Minds
Рік: 1989

Найсумнішою та найповчальнішою композицією нашого топу сьогодні виявилася пісня Belfast Child від шотландського гурту Simple Minds. Музичною основою треку стала ірландська народна пісня She Moved Through the Fair. Що ж до тексту, то історію його створення в одному з інтерв’ю розповів автор Джим Керр: «Вперше я почув цю мелодію після вибуху в День Пам’яті в Енніскіллені. І як будь-який із тих, хто бачив кадри цієї трагедії, я злякався. Текстом я намагався підбадьорити тих, хто втратив своїх близьких. Мені хотілося написати рядки про журбу, про порожнечу». Завдяки щирості виконання журналіст видання “Allstars” Дейв Томпсон назвав трек Belfast Child епічним, а ресурс “Q Magazine” дав пісні п’ять зірок у своєму огляді.

Пісня: Brimful Of Asha (The Norman Cook Remix)
Виконавець: Cornershop
Рік: 1998

В 1997 році британський альтернативний гурт Cornershop записав запальний трек Brimful Of Asha, у якому хлопці співають про легендарну індійську співачку та акторку Ашу Босле, яка своєю появою змінила яскравий світ Боллівуду. Трек не мав значного успіху та досяг лише 60 місця в британському чарті. Але вже наступного року відомий діджей Fatboy Slim записав шалений ремікс на пісню Brimful Of Asha, що зробило композицію популярною серед невгамовних клаберів та радіослухачів. А вже в 2011 році впливове видання “NME” розташувало ремікс на 105-му місці свого топу найкращих треків за останні 15 років. Тому пропонуємо ще раз насолодитися запальними мотивами цієї чудової танцювальної пісні.

Пісня: Sorry
Виконавець: Madonna
Рік: 2006

В 2005 році Мадонна випустила свій десятий студійний альбом Confessions on a Dance Floor, який довів, що ця жіночка не дарма має титул королеви шоу-бізнесу. В підтримку альбому було випущено декілька синглів, одним з яких стала пісня Sorry. Вже в 2006-му трек заполонив радіохвилі та з’явився в ротації музичних телеканалів, закріпивши успіх танцювального лонгплею співачки. Популярний ресурс “Billboard” назвав композицію Sorry, автором якої стала сама Madonna, одним з найкращих танцювальних синглів десятиліття. Це не дивно, адже встояти перед запальними ритмами треку неможливо. Мабуть, саме тому в тексті пісні співачка просить вибачення перед нашими сусідами французькою, іспанською, італійською, японською, польською і навіть мовою хінді. Давайте танцювати!

Микита Єсін

Запоріжжя, 17 років. Справжнє дитя планети, твіттерянин, відданий Last.FM-юзер. Не уявляю життя без пошуків нового та цікавого. Надихають творіння європейських електронних дів.