Спецпроект: 10 версій пісні Enjoy The Silence гурту Depeche Mode

QGi-5px4lXc

Декілька днів тому композиція Enjoy The Silence легендарного гурту Depeche Mode відсвяткувала свою двадцять другу річницю. За цей час пісня стала не лише головним хітом популярних електронників, але й ознаменувала цілу епоху в історії популярної музики. Цікаво, що від початку Depeche Mode мали на меті зробити композицію Enjoy The Silence повільною та гіпнотичною, але пізніше до учасника команди Алана Вайлдера несподівано прийшла ідея пришвидшити запис. Автор слів Мартін Гор довго опирався динамічному аранжуванню Enjoy The Silence, але пізніше здався та навіть допоміг Вайдлеру в роботі над піснею. Авторський варіант пісні досі ховається десь в архівах студії, але сьогодні мова піде не про нього, а про десять різноманітних версій Enjoy The Silence, над якими працювали інші виконавці. Майже всі ці кавери невдовзі після релізу спіткав шалений успіх – вони потрапляли в чарти, ставали саундтреками серіалів та з’являлися в різноманітних рекламних роликах.

Версія від Amberlin

Творчість гурту Amberlin часто називають ідеальною музикою для пабів. Критики відзначають, що ці талановиті американці змогли відшукати вдалу межу між гучним звучанням та, навпаки, доволі лайтовою атмосферою пісень. Свій кавер на хіт Depeche Mode рокери Amberlin виконали в середині нульових, і незабаром потрапили до треклисту платівки “Punk Goes 90’s” з переспівками популярних композицій 90-х. А вже на початку нового десятиліття боси телеканалу “CW” вирішили включити цю версію Enjoy The Silence до суперпопулярного молодіжного серіалу «Щоденники вампіра». Думаємо, популярність каверу серед божевільних дівчаток може вважатися загалом непоганим результатом.

Версія від Scala

Жіночий хор з Бельгії Scala здобув всесвітню славу в 90-х – завдяки хорместеру та клавішнику, братам Стівену та Стайне Колачні. Зробили команду популярною серед меломанів незвичні версії каверів на світові хіти. Витончений вокал, глибокі тембри та ніжне піаніно – така музична обробка подарувала нове звучання не тільки Depeche Mode, а й Coldplay, Radiohead та навіть Nirvana.

Версія від Breaking Benjamin

Американські рокери Breaking Benjamin, без сумнвів, розуміються на якісній рок-музиці. Успішно це доводять музиканти і в кавері на хіт Depeche Mode. Сучасне і тяжке гітарно-барабанне переосмислення композиції дозволяє слухачам отримати кардинально нові враження від, здавалося б, вже знайомої пісні. Закладаємось, якщо б Depeche Mode на початку своєї кар’єри вирішили грати не електроніку, а рок, то саме так і звучав би трек Enjoy The Silence.

Версія від Susan Boyle

Повним антиподом каверу Breaking Benjamin є переспівка Enjoy The Silence шотландкою С’юзен Бойл. Співачка уповільнила композицію, прикрасила її мелодійним голосом та довела, що пісні Depeche Mode можуть звучати неймовірно чуттєво. Подібний цьому кавер Enjoy The Silence годі й шукати, навіть враховуючи кількість альтернативних версій, яка вже давно сягнула сотні. Якщо ж ви ще сумніваєтеся, що пісня Depeche Mode може бути такою спокійною, то запевнимо, що ви сильно помиляєтесь. Давайте слухати!

Версія від Keane

Як і багато інших початківців, британці Keane на початку своєї творчої діяльності не соромилися записувати кавери хітів своїх знаменитих колег. До того ж, в списку кумирів британців вже тоді були легенди Depeche Mode. Тому і не дивно, що незабаром Keane презентували власний варіант Enjoy The Silence, в якому головним інструментом виступила не гітара, а клавішні. Учасник команди Тім Райс-Окслі якось сказав: «Нам подобаються гурти, пісні котрих залишаються в музичних колекціях меломанів протягом усього їхнього життя». Що ж, чому б і вам не додати до плейлисту ще одну версію Enjoy The Silence – тепер вже від Keane?

Версія від Lacuna Coil

Учасники Lacuna Coil не раз змінювали назву колективу, але завжди залишалися вірними похмуро-мрійливому музичному стилю. Можливо, за це італійців і прозвали готичною версією Bon Jovi із жіночим вокалом. Подібне звучання Lacuna Coil передали і в повноцінному синглі Enjoy The Silence, що потрапив до альбому “Karmacode”. Пізніше вокалістка команди Крістіна Скаббія в інтерв’ю “Rock Sound” відзначила: «Звісно, ми зробили незвичну для багатьох версію Enjoy The Silence. Але ми ніколи не робимо нічого такого, що б абсолютно відрізнялося від нашого стилю. Бо ж тоді нас просто не було б!». Підтверджуємо – пісня, безумовно, вийшла неймовірно потужною та інтенсивною.

Версія від Failure

Гурт Failure часто порівнюють з хард-рок-колективами 90-х, в творчості яких спостерігається вплив альтернативної музики. В 1997 році учасники індастріал-команди God Lives Underwater, що були в хороших відносинах з Failure, запропонували останнім виконати Enjoy The Silence для збірки каверів “For the Masses”. Failure вирішили не відмовлятися і невдовзі світ побачила ще одна версія одного з найвідоміших синглів «депешів».

Версія від Tori Amos

Наважилася переспівати Enjoy The Silence свого часу і Торі Еймос, яка в 2001-му записала спеціальний альбом каверів “Strange Little Girls”. Співачка зізнається, що під час роботи над платівкою намагалася презентувати меломанам безліч несподіваних образів. Це й не дивно, адже для “Strange Little Girls” Торі обрала винятково «чоловічі» роботи, зокрема, пісні The Beatles, The Velvet Underground та Емінема. Критики зустріли диск достатньо прохолодно та відзначили, що Торі Еймос аж занадто загубилася в світі власних альтер-его. Але це не завадило співачці потрапити на перші сходинки чартів та поділитися з шанувальниками жіночим поглядом на популярні хіти сильної статі.

Версія від Mike Shinoda

В 2004 році Depeche Mode наважилися випустити першу серію реміксів власних «золотих» хітів. Офіційним синглом на підтримку платівки стала оновлена версія пісні Enjoy The Silence від учасника гурту Linkin Park Майка Шиноди. Сучасний варіант композиції так блискавично увірвався на перші сходинки чартів світу, що менеджмент Depeche Mode одразу вирішив перезняти кліп на композицію. За сюжетом нового відео, на одному з поверхів торгівельного центру починає рости величезна рослина, яка швидко захоплює весь хмарочос. Наприкінці ролику глядач бачить, як гігантські стебла утворюють на верхівці будівлі зображення троянди. До речі, саме ця квітка і з’явилася на обкладинці оригінального синглу Enjoy The Silence в далекому 1990 році.

Версія від “Sony Ericsson”

Мабуть, найоригінальнішим кавером на Enjoy the Silence стала інтернаціональна версія пісні, записана спеціально для реклами мобільного телефону “Sony Ericsson”. Саме ця «народна» переспівка і відкрила Enjoy The Silence новому поколінню меломанів та дала зрозуміти: насолоджуватися композицією можна в затишній домашній атмосфері, порожній кав’ярні, та навіть під проливним дощем. Окремо треба відзначти ніжні непрофесійні голоси учасників ролику, які не тільки не зіпсували тендітне звучання Enjoy The Silence, а й надали йому нових відтінків.

Рейтинг 10 версій пісні Enjoy The Silence гурту Depeche Mode підготували журналісти Inspired Music Костянтин Андрєєв, Сергій Пішковцій, Світлана Васильченко та Діма Гуменюк