Ретро: The Guess Who, U2, Рікі Мартін та інші

dRVfhskPN2E

В черговому випуску рубрики «Ретро» ми, зокрема, розповімо вам про запальні латиноамериканські хіти та неоднозначні пісні, які викликали жваву дискусію серед меломанів.

Пісня: Tighten Up’
Виконавець: Archie Bell & the Drells
Рік: 1968

Композиція Tighten Up потрапила до рейтингу журналу Rolling Stone «500 найкращих пісень усіх часів» та стала одним з перших фанк-хітів в історії музики. Невдовзі після випуску трек очолив R&B-гілку Billboard, а також безліч поп-чартів. Вже на початку червня 1968 року було продано мільйон копій пісні, а доріжка отримала «золотий» статус. «Наш успіх в тому, що ми не тільки співаємо. Ми ще й танцюємо – так само добре, як і ходимо», – жартома зазначав Белл про себе та своїх колег, натякаючи на власне техаське походження.

Пісня: American Woman
Виконавець: The Guess Who
Рік: 1970
Протрималася на першому місці: три тижні

Текст пісні American Woman свого часу викликав жваві дебати. Багато хто стверджував, що «американською жінкою» є відома кожному Статуя свободи, а сама пісня містить заклики до війни. Співавтор композиції Джим Кейл пізніше виправдовувався, що пісня була емоційною реакцією на довгоочікуване повернення канадців після виснажливого турне американськими містами. Так це було чи ні, але тодішня перша леді, місіс Ніксон, все ж таки заборонила виконання пісні під час концерту гурту в Білому домі. Але це не завадило треку American Woman отримати статус «Найращого канадського синглу усіх часів» в рейтингах журнала Chart Magazine.

Пісня: With or Without You
Виконавець: U2
Рік: 1987

Створюючи легендарний хіт With or Without You, Боно і не здогадувався, що експерименти над новим звучанням, а також нові музичні фішки так вразять слухачів. Пісня описує складні відносини між двома закоханими, але, як і в попередньому випадку, текст пісні був інтерпретований деякими меломанами інакше – в релігійному контексті. Одразу ж після виходу пісня With or Without You отримала схвальні відгуки критиків, потрапила до різноманітних збірок і стала об’єктом інтересу багатьох кавер-мейкерів.

Пісня: Livin’ la Vida Loca
Виконавець: Ricky Martin
Рік: 1999
Протрималася на першому місці: п’ять тижнів

Зовсім не обов’язково бути поціновувачем ретро-пісень, щоб підсвідомо згадувати мотив композиції, лише почувши її назву. Ось ми з вами на початку нульових вже були досить свідомими особами (або, навіть, особистостями), тому запальне латино від Рікі Мартіна надійно закарбувалося в нашій пам’яті. Для більш юних читачів ми нагадаємо, що саме трек Livin ‘La Vida Loca започаткував «латинський поп-вибух» та допоміг влитися до мейнстрімної течії Дженніфер Лопес, Енріке Іглесіасу та Шакірі.

Пісня: SOS
Виконавець: Rihanna
Рік: 2006

Ніхто навіть не міг подумати, що колись до нашого огляду в якості ретро-виконавиці потрапить ця двадцятип’ятирічна співачка. Але відтоді, як барбадоська красуня вперше заспівала SOS, минуло вже достатньо часу, і тепер в своєму арсеналі дівчина має вже більш актуальні пісні. Автором майбутнього хіта свого часу виступив J. R. Rotem, який в одному з інтерв’ю пізніше зізнавався: «Це не була перша пісня Ріанни, але це був її перший лідер в чартах. З того часу Ріанна, вочевидь, стала однією з найбільших зірок світу. Але я не думаю, що все це cталося через мене. Мені просто було приємно працювати з нею весь той час».