Ретро: Леслі Гор, The Rolling Stones, Джанет Джексон та інші

retro

В черговому випуску рубрики «Ретро» ми, зокрема, розповімо вам про емоційні страждання дівчат на вечірках та саундтреки до улюблених фільмів.

Пісня: It’s My Party
Виконавець: Lesley Gore
Рік: 1963

Пісня It’s My Party лірично зображує збентеження дівчинки-підлітка на власний день народження, коли її бойфренд Джонні зникає в компанії іншої дівчини Джуді. А ця особа ще й насмілюється «вдягнути його кільце», аби вказати, хто тут головний на святі! «Але це моя вечірка, і я буду плакати, якщо захочу. Ви б теж плакали, якщо б це сталося з вами» – співає Леслі Гор, і ці слова в американській поп-культурі давно символізують розпач від абсолютного приниження. Адже захід мав стати такою радісною подією! Пожаліємо нещасну Леслі та послухаємо пісню It’s My Party, яка свого часу посіла перше місце в чартах Сполучених Штатів.

Пісня: Brown Sugar
Виконавець: The Rolling Stones
Рік: 1971
Протрималася на першому місці: два тижні

Пісня, знаменита своїм блюз-роковим рифом, поєднанням гітари і саксофона, а також танцювальним рок-ритмом, є прекрасним зразком композицій Stones десь в середині їхньої кар’єри. Автором доріжки був Мік Джаггер, який пізніше зазначав: «Я вигадав багато з тих рифів, які приписують Кіту. “Brown Sugar”, о так! Це був мій перший. З тих пір я їх вигадав дійсно багато». В анотації до збірки «Jump Back», випущеної в 1993 році, Джаггер написав, що текст пісні повністю сконцентрований на комбінації тем наркотиків і дівчат. Можливо, це і стало запорукою того, що композиція тримала першість в американському хіт-параді цілих два тижні.

Пісня: Flashdance… What a Feeling
Виконавець: Irene Cara
Рік: 1981
Протрималася на першому місці: шість тижнів

Тридцять років тому на великі екрани вийшла перша версія фільму “Step Up”. Але вона була адаптована під тодішнє покоління молоді та мала зовсім іншу назву – “Flashdance”. Картина взяла «Оскара», шестизначну цифру на касових зборах та лишила за собою хіт Flashdance… What a Feeling, що й донині сотнями реміксів звучить в плейлистах меломанів. До того ж, виконавиця синглу Ірен Кара виграла «Греммі» за «Найкраще жіноче вокальне поп-виконання», а сама пісня була номінована в категорії «Запис року».

Пісня: That’s the Way Love Goes
Виконавець: Janet Jackson
Рік: 1993
Протрималася на першому місці: вісім тижнів

Номінації на “Soul Train Music Awards”, нагорода “Billboard Music Awards” за «Найкращий ритм-н-блюз хіт на американському радіо», перше місце в «Американській сотні пісень» протягом двох місяців… Та що вже там, навіть згадка в «Книзі рекордів Гіннеса» за «Найуспішніший танцювальний сингл всіх часів у США»! «Ви хоч розумієте, що за трек створили? Я просто закохалася в нього. Це абсолютна бомба», – говорила Джанет Джексон своїм продюсерам. Ще б пак, образ співачки у цій пісні кардинально протилежний звичному, а до «сором’язливого іміджу хорошої дівчинки» поступово домішується жіночність та відвертість. А читачам, які народилися пізніше 1993 року, обачно не рекомендуємо читати його переклад.

Пісня: Lady Marmalade
Виконавець: Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya, Pink
Рік: 2001
Протрималася на першому місці: п’ять тижнів

Для саундтреку до фільму “Moulin Rouge” Крістіна Агілера, Ліл Кім, Міa та Pink записали кавер-версію відомої пісні Lady Marmalade. Трек був випущений першим синглом з саундтреку навесні 2001 року, а продюсеркою композиції виступила Міссі Елліот, яка співає у вступі та кінцівці. Цікаво, що слова каверу відрізняються від оригінальної версії 1974 року, який виконав дівчачий гурт Labelle. До того ж, пісня стала одним з небагатьох треків, які змогли досягнути першої сходинки американського чарту як окремий саундтрек, записаний спеціально для фільму.