7 найтаємничіших музикантів сучасності

tumblr_mcyndjKJZd1qbq41vo1_1280

Чимало співаків всіма силами намагаються привабити меломанів, експлуатуючи несподівані образи або заборонені теми. В боротьбу за слухача йдуть яскраві перуки, силікон, сукні з м’яса, показові бійки із колегами або навіть світлини з «косячком» в Instagram. В той же час інша частина музикантів свідомо одягає на обличчя маски, які допомагають уникнути публічності, стають бонусом до неформатної творчості або взагалі є інструментом протесту. Оглядачі Inspired Music дослідили історії таких чудіїв та створили рейтинг найзагадковіших музикантів сучасності.

Lady Gaga ARTPOP

7 місце: Buckethead

Незвичність та оригінальність музики Buckethead ще більше підкреслюється його зовнішністю. Музикант приховує обличчя під театральною маскою, а на голові носить відро з-під курки-гриль. До цього образу додається легенда про походження артиста: за словами дивака, його виховали курки, а його місія – попередити людей про безперервний пташиний голокост у фаст-фудах планети.

До певного часу гітарист ретельно приховував від преси своє ім’я та вік, поки не стало відомо, що справжнє ім’я Buckethead – Брайан Патрік Керролл. Рокер Оззі Озборн, якому і відкрився Buckethead, згадує: «Він сказав мені, що його звати Брайан. А я відповів йому, що тепер буду кликати його по імені. На це він відказав, що так його може називати лише матір. Цілком може статися, що колись він просто піде та залишить записку, що полетів у космос!».

Lady Gaga ARTPOP

6 місце: Deadmau5

З моменту першої появи біля ді-джейського пульту Джоель Томас Циммерман, більш відомий за псевдонімом Deadmau5, не сходить з перших сходинок хіт-парадів. Значною мірою музиканту в цьому допоміг величезний мишачий шолом, який продюсер одягає під час кожного виступу. За легендою, яскраву деталь свого сценічного образу Deadmau5 придумав, коли знайшов у своєму поламаному комп’ютері величезну здохлу мишу.

«Коли я в перший раз вийшов так виступати, публіка була шокована. Вони, певне, дивувалися, хто я такий і навіщо це одягнув. Але потім глядачі розслабилися, а коли шолом почав блимати в такт біту, то взагалі подуріли», – згадує Deadmau5. Цікаво, що останнім часом ді-джей пропонує шанувальникам самим придумати дизайн мишачої голови для виступу. Так, одним з останніх переможців став такий собі Ленс Такерей, який сконструював для музиканта шолом у вигляді «сирної» голови миші.

Lady Gaga ARTPOP

5 місце: Monarchy

Продовжують наш рейтинг найзагадковіших музикантів сучасності новачки Monarchy, які в 2010 році замиготіли на музичному обрії шоу-бізнесу з романтичним треком Love Get Out Of My Way. Едвард Нігма та Пітер Аззл пояснюють журналістам, що завдяки маскам вони намагаються заздалегіть попередити надмірну публічність.

«Одного ранку після концерту ми пішли в кафе. А коли замовляли каву, то почули розмову одного хлопця за сусіднім столиком. Він саме ділився враженнями про наш вчорашній концерт. Але ж він не міг знати, що поруч із ним сидять учасники Monarchy! Тепер ви розумієте, що так ми можемо чути найвідвертіші відгуки про нашу творчість?», – зізнаються хлопці. І жартома додають – якщо колись вони зірвуть маски, то публіка під ними побачить діамантові обличчя музикантів.

Побачила «людську подобу» Monarchy свого часу хіба що епатажна Діта фон Тіз, яка записала з гуртом спільний трек. В свою чергу, бурлеск-діва не залишилася в боргу та дозволила хлопцям роздягнути себе в кліпі Disintegration.

Lady Gaga ARTPOP

4 місце: Pussy Riot

В 2012 році на теренах шоу-бізнесу з’явилися скандалістки Pussy Riot, які одразу ж привернули до себе увагу світової спільноти. Парадоксально, але дівчата в балаклавах можуть вважатися чи не найпопулярнішим російським колективом – дарма, що ніхто не знає, про що вони співають. На підтримку Pussy Riot протягом попереднього року вставали легендарні Red Hot Chili Peppers, Стінг та Питер Гебріел, які безперервно вимагали у російської влади звільнення красунь.

Не втрималась від заяв навіть королева шоу-бізнесу Мадонна, яка на концерті в Росії продемонструвала на спині напис “Pussy Riot”, а потім вдягла балаклаву та заспівала хіт Like a Virgin. Реакція західних ЗМІ на вирок, винесений учасницям колективу, також була блискавичною: новини про російський бенд регулярно висвітлювали NME та Pitchfork. Не дивлячись на ув’язнення трьох артисток колективу, інші учасниці Pussy Riot обіцяють не припиняти протести та боротися за демократію. Але про нові пісні, на жаль, поки не йдеться.

Lady Gaga ARTPOP

3 місце: SBTRKT

SBTRKT – ще один артист, який зміг стати популярним не лише завдяки музиці. Насправді під дивною етнічною маскою криється британський мультиінструменталіст Аарон Джером, який до певного часу успішно зберігав статус інкогніто. На початку своєї кар’єри артист працював у жанрі нью-джазу, а потім вирішив писати електронну музику на основі фанку та записав ремікси на пісні M.I.A., Radiohead, Modeselektor та Basement Jaxx.

На початку своєї кар’єри SBTRKT самовдоволено розповідав: «Я роблю трохи несподівану музику, тому маска є частиною проекту. Людей повинна цікавити музика, а не те, де я ріс або що їв сьогодні на сніданок». Вже у 2011 році SBTRKT випустив одноіменну платівку, яка отримала прихильність аудиторії. Критики відзначили, що творчість SBTRKT стане у нагоді шанувальникам «нової хвилі» електронної музики – на зразок відомих Джеймса Блейка або Джемі Вуна.

Lady Gaga ARTPOP

2 місце: The Knife

За масками шведського дуету The Knife ховаються Олоф та Карін Дреєр Андерсони, які давно підкупили серця слухачів мелодійними піснями та глибокими текстами. «Музика – це безкінечна подорож вигаданою країною, в якій можна грати в будь-які ігри та населяти її якими завгодно персонажами. До того ж, там можна жити під найнезвичніший музичний акомпанемент», – зізнаються музиканти.

Нелюбов до публічних виступів та живих шоу стала причиною постійного перевтілення учасників дуету. Приміром, вони приходять на фотосесії в масках з клювами, які носили лікарі середніх віків під час чуми, або виступають в моторошних театральних постановках за книгами Чарльза Дарвіна. Музичні експерименти та відсутність публічності постійно підштовхують The Knife до створення потужних та незвичних образів.

До речі, вокалістка The Knife Карін має ще й власний проект – Fever Ray, де також виступає винятково у гримі. Втім, одного разу дівчина все ж наважилися показати обличчя. Але бачити це людям зі слабкими нервами все ж не радимо : ).

Lady Gaga ARTPOP

1 місце: Daft Punk

Легендарний образ Daft Punk, сформований та розпіарений виконавцями Томасом Бангальте та Гі-Мануелем де Омем-Крісто, вже можна назвати культовим. Почалося все ще в кінці 90-х, коли ді-джеї спотворювали фотографії для преси, а свою появу на відео замінювали анімаційними героями. Але згодом, на межі двох тисячоліть, хлопці вирішили кардинально змінити свій образ, сховавшись за масками роботів.

«У нашій студії стався нещасний випадок. Рівно о 9:09 ранку 9 вересня 1999 року вибухнула наша апаратура. Коли ми прокинулись, то виявили, що стали роботами», — прокоментував Томас Бангальте еволюцію образу колективу. З тих пір пара LED-шоломів супроводжує Daft Punk на усіх живих виступах, кліпах, інтерв’ю чи фотосессіях. Лише цього року, після чи не найкардинальніших змін у звучанні, артисти вирішили перевдягтися зі звичних шкіряних комбінезонів у пафосні костюми з блискітками від Іва Сен-Лорана.

Ніхто не знає, які ідеї прийдуть в голову цим музикантам через декілька років. Але можна з впевненістю сказати, що образ цих талановитих артистів ще надовго залишиться одним із найвпізнаваніших.