Ретро: The Beatles, Paper Lace, Дженніфер Лопес та інші

retro (1)

В черговому випуску рубрики «Ретро» ми, зокрема, розповімо вам про соціальні пісні легендарних музикантів, а також невдалий вибір пісень визнаними співачками на користь талановитих новачків.

The Beatles with Billy Preston – Get Back (1969)

Протрималася на першому місці американського хіт-параду шість тижнів

Авторство пісні Get Back гурту The Beatles приписується Джону Леннону та Полу Маккартні. Композиція мала показати іронічний погляд музикантів на ставлення правого крила влади до британських імігрантів та висміяти негативну позицію політиків та журналістів щодо цієї проблеми. Цікаво, що одночасно з Get Back існував інший, сатиричніший варіант пісні – No Pakistanis. Саме завдяки другій версії гурт отримав чимало несхвальної критики та навіть звинувачень у расизмі. А от нейтральна Get Back, навпаки, змогла досягти першої сходинки хіт-парадів Великої Британії, Канади, Австралії, Франції, Німеччини, Мексики і, звісно, США.

Paper Lace – Billy Don’t Be A Hero (1974)

Протрималася на першому місці американського хіт-параду два тижні

Оскільки пісня Billy Don’t Be A Hero була випущена в 1974 році, її появу часто пов’язують із тодішньою в’єтнамською війною. Але насправді композиція описує події громадянських сутичок в Америці, про що свідчать текст композиції та обкладинка синглу. Історія, яку нам оповідають, така: молода жінка знаходиться в розпачі, тому що її наречений вирішує покинути розташування в армії та піти через місто до бою. Героїня каже: «Біллі, не тобі треба бути героєм. Не роби з себе сміливого ватажка. Краще повернися і зроби мене своєю дружиною…». Але чоловік не звернув уваги на її слова – і загинув, шукаючи підкріплення. А закінчується вся ця трагедія тим, що жінка викидає на смітник лист жалю від військового відомства з приводу «героїчної» смерті нареченого.

Paul McCartney and Stevie Wonder – Ebony and Ivory (1982)

Протрималася на першому місці американського хіт-параду сім тижнів

Якщо казати зовсім просто, це пісня про чорне дерево (ebony) та слонову кістку (відповідно ivory), з яких зроблені клавіші на фортепіано. На більш глибокому рівні – це метафора людської інтеграції та расової гармонії. Композиція була створена Полом Маккартні, якого надихнули слова ірландського письменника Спайка Міллігана. Останній свого часу сумно відзначив: «Чорні клавіші, білі клавіші… Люди, невже ви не розумієте, що вони повинні звучати всі, аби була гармонія?!». Цікаво, що для Маккартні знаходження пісні на верхівці американского чарту було найдовшим з усіх його «пост-бітллз» робіт: цілих сім тижнів. До того ж, це був перший сингл, випущений учасником Beatles, що потрапив до рейтингу “Billboard R&B”.

Jennifer Lopez – If You Had My Love (1999)

Протрималася на першому місці американського хіт-параду п’ять тижнів

Пісня If I Gave Love спочатку повністю належала американській R&B-співачці Чанте Мур. Але коли тодішній парубок Дженніфер Лопес P.Diddy почув трек, він так сподобався хлопцю, що музикант відкрито заявив про наміри подарувати композицію своїй коханій. Здається, заява про те, що права на композицію належать іншій співачці, ні на секунду не похитнула наміри впевненого в собі P.Diddy. І продюсерам залишилося лише створити таку саму пісню для Дженніфер Лопес.

Rihanna – Umbrella (feat. Jay-Z) (2007)

Планувалося, що пісню Umbrella має записати поп-принцеса Брітні Спірс, з якою автор композиції Крістофер Стюарт вже працював під час запису треку Me Against the Music. Тим не менш, зіркова білявка навіть не встигла послухати трек, тому що лейбл співачки відхилив композицію, посилаючись на те, що у Спірс вже майже закінчила роботу над її тодішнім альбомом “Blackout”. За іронією долі, пісня допомогла Ріанні стати проривом року, в той час як очікуваний меломанами альбом “Blackout” Брітні Спірс виявився абсолютним провалом. Пізніше чимало артистів мали за честь записати переспівки на Umbrella: в довжелезному списку кавермейкерів можна зустріти імена Майка Шиноди з Linkin Park, OneRepublic, My Chemical Romance та невгамовної Тейлор Свіфт.