Bruno Mars – Unorthodox Jukebox: між першою та другою…

Неймовірно цікаво спостерігати життєвий та творчий шлях американського красеня Бруно Марса після випуску його дебютного альбому “Doo-Wops & Hooligans” в кінці 2010 року. А сталося в житті співака за два роки дійсно багато подій. Містер Марс встиг випустити декілька хітів, поїхати в тур з харизматичними рокерами Maroon 5 та отримати “Греммі” за кращий вокальний виступ. До того ж, виконавець встиг навіть відпрацювати 200 годин громадських робіт після арешту за зберігання наркотиків. Все це суттєво розбавило “глянцевий” образ Бруно Марса, який був нав’язаний артисту лейблом на початку його кар’єри. В перших числах грудня 2012 року талановитий хлопець нарешті презентував свій новий диск “Unorthodox Jukebox”, що не тільки показав життя Бруно з темної сторони, але й сам по собі став однією з найкращих музичних робіт року.

До створення диску “Unorthodox Jukebox” Бруно Марс долучив творчий тандем The Smeezingtons, який складається з друзів співака, а також декількох відомих продюсерів. Однією з перших композицій платівки є трек “Locked Out of Heaven”, що артисту допоміг записати Марк Ронсон, який раніше працював над хітами для Емі Вайнхаус та Лілі Аллен. Власне, поп-цукерка вийшла і цього разу – “Locked Out of Heaven” досяг першої сходинки американського чарту та досі міцно тримається на вершині. Можливо, пісні допомогла разюча схожість з легендарними треками “Can’t Stand Losing You” та “Message in a Bottle” гурту The Police.

Зрештою, зізнаємося собі – дебютний альбом “Doo-Wops & Hooligans” Бруно Марса був цікавим насамперед романтичним дівчатам, які дивляться “Сутінки”, лайкають світлини в соцмережах та з чашкою кави мріють на підвіконні вночі. За два роки аудиторія співака виросла, тож ліричний контент альбому “Unorthodox Jukebox” відрізняється більшою інтимністю та зрілістю. Доводить це, перш за все, композиція “Gorilla”, забарвлена яскравою сексуальною енергетикою виконавця. Саме тут ви почуєте розповіді про кокаїнову залежність артиста, жорстокий тваринний секс та вінтажний стиль Америки 60-х.

Протягом всього альбому “Unorthodox Jukebox” слухач може розгледіти душевні страждання співака через проблему непостійності жіночої статі. Якщо на початку альбому Бруно Марс фліртує з дівчатами та грайливо запрошує їх на побачення (“Young Girls”), то ближче до закінчення скаржиться, що його обраниць цікавить лише матеріальний прибуток (“Natalie”, “Money Makes Her Smile”). Але між цими композиціями заховався справжній шедевр сучасної поп-музики – алкогольна пісня “Moonshine”. Важко переоцінити вплив легендарного Майкла Джексона під час створення композиції – схоже, в наші дні Бруно Марс вперто вирішив посісти трон короля музики. Навряд чи це вийде в молодого артиста, але спроба видалася аж загрозливо чудовою.

Вердикт: під час створення другої студійної платівки Бруно Марс всіма силами намагався перетягнути свою музичну творчість в будь-яку сторону, що була б не схожа на творчість з дебютної платівки. Власне, важко перерахувати всі музичні жанри, які змішав артист в “Unorthodox Jukebox”. Тут можна знайти відблиски реггі, фанку, рок-музики та музичних легенд кінця ХХ століття. Одночасно так само швидко змінюється й настрій виконавця протягом альбому – тут ми нестримно радіємо на вечірці, а вже трохи далі сідаємо на дорогу та сумуємо в очікуванні світанку. Якщо виконавець й хитрує, то його можна вважати прекрасним актором та новітнім Казановою. Проблема лиш в тому, що про славетного звабника ми теж вже чули ще до Бруно Марса…

У плейлист: весь альбом