10 пісень, які варто вивчити до концерту Сержа Танкяна

ser

Серж Танкян є чи найвідомішим вірменином у музичному світі. За час вільного плавання поза межами культових System Of a Down артист випустив чотири сольних альбоми, які привернули увагу меломанів політичними, соціальними та екологічними темами. І поки Серж не знаходить спільної мови з колегами по «системі» та заявляє, що не може знайти часу для запису спільного альбому гурту, нам залишається насолоджуватися сольними треками виконавця, які він виконає для української аудиторії вже 19 вересня. В очікуванні концерту Танкяна ми склали рейтинг найкращих композицій музиканта, які ми будемо наспівувати через декілька днів в київському Національному палаці мистецтв «Україна».

Sky Is Over

“Everybody knows that you cradle the sun…”

Головною темою дебютника Сержа Танкяна стала політика. Для “Elect The Dead” cпівак написав прекрасні пісні на, здавалося б, заяложеної теми, та привернув увагу меломанів до проблем сучасності. Цікаво, що для просування платівки Серж наважився на доволі ризикований крок та зняв кліпи на всі пісні диску, а на трек Sky Is Over навіть два. Пізніше співак заявив про повну свободу режисерів у виборі сценарію та відзначив, що залишився задоволений результатом.

Honking Antelope

“Nature will survive us human-dogs after all…”

Трек Honking Antelope є справжнім поетичним сюрреалізмом. Тут ви знайдете акустичні гітари, приємний жіночий вокал та безліч простору для думок, які в одну мить несподівано змінюються важкими басами та стрімкими гітарними рифами. Суть пісні в тому, що ми – причина руйнування нашої планети та всього живого, але виправити ситуацію однією піснею, на жаль, не вдасться.

Empty Walls

“I taunt you to see from behind those empty walls…”

Empty Walls став головним синглом дебютного альбому Танкяна “Elect The Dead”. Тут можна знайти тяжкі гітарні рифи, постійні зміни агресивних тем та проникливу лірику виконавця, яку неможливо сплутати з жодною іншою. Пісня звучить важко, але швидко та мелодійно, та вдало поєднує сильний вокал та вишукане фортепіано. Це вже не знайома меломанам «система», а один з найпотужніших та найвдаліших сольних треків Сержа Танкяна, який приніс виконавцю світову популярність.

Feed Us

“You cheat us when you feed us with the lie…”

Feed Us – чуттєва та мелодійна пісня. Під час прослуховування цього треку виникає думка, що Танкян – це бездонне джерело мелодій. Композиція надовго застрягає у голові, а цікавий та глибокий текст нагадує ще одну розмову Сержа з Богом. Глибокі тексти та серйозні теми – це основні риси сольної творчості співака, яких йому так не вистачало в «системі».

Elect The Dead

“Arms are raised above the sky. But all I want is me…”

Відійшовши від колективних справ, Танкян почав направляти весь творчий потенціал у змістовні тексти та нестримні мелодії. Пісня Elect The Dead саме з таких: вона наштовхує на теми однойменного дебютного альбому. Тут і політика, і знищення людством самих себе, і навіть шлях до мертвих.

Saving Us

“I love you baby more and more…”

Пісня Saving Us є такою собі розмовою Сержа Танкяна з Богом. Куплети під акустичну гітару нагадують ниття, а приспів – відчайдушний крик душі. Впродовж пісні дрейфує жіночий голос, а в кінці доріжки ми чуємо надію в голосі Сержа. Завуальована лірика та риторичні питання Танкяна натякають або на двох закоханих, які не можуть зберегти кохання, або на світових лідерів, які не можуть вирішити долю націй. Певно, це найкрасивіший та наймелодійніший трек з альбому “Elect the Dead”.

Baby

“Inadvertently we bleed, fighting for what we deceive…”

Рішучий вокал та «хрусткі» рифи гітар у композиції Baby знову нагадують слухачам знайому «систему». Тим не менш, складається враження, що в сольній творчості Сержа все знаходиться на своєму місці. Хоча свого часу артиста не оминула вічна проблема фронтменів популярних груп, які вирішують розпочати сольну кар’єру та намагаються знайти власний напрям. Можливо, в пісні Baby зв’язок виконавця з колишньою творчою діяльністю відчувається найяскравіше.

Gate 21

“The pain that you give gives me a home…”

Трек Gate 21 продовжує тему відносин Сержа Танкяна з жінками. Цього разу співак вирішив відійти від стандартних тем про кохання, якими наповнюють свої альбоми більшість сучасних виконавців. Пристрасть у піснях Сержа сповнена трагедіями та нещасливими фіналами. І все це – на фоні глобального краху світу.

Lie Lie Lie

“Take my hand and let’s end it all…”

Композиція Lie Lie Lie є однією з родзинок сольної творчості Сержа Танкяна. Це дуже м’яка пісня, навіть з врахуванням напруження, що сприймається надзвичайно легко. Це й не дивно, адже співак завжди був майстром своєї справи. Цією композицією Серж підводить певний підсумок відносин з жінками, розвиваючи ідею, покладену в пісні Baby. До того ж, Танкян зняв на трек дивний анімаційний кліп та люб’язно дозволив каналу NBC використати пісню в заставці серіалу Fear Itself.

Harakiri

“We’re the day birds deciding to fly against the sky…”

Harakiri – центральна пісня третього за рахунком однойменного сольного альбому Сержа, яка продовжує тему поступового знищення нашої планети. Глобальні катаклізми та наслідки людського вандалізму – головна тема пісні та альбома в цілому. А до кліпу потрапили кадри масового вимирання тварин по всьому світі. Що ж, ексцентричний Серж завжди мав право говорити і показувати те, що йому заманеться.

Юлія Ісакова

20 років. Київ. Не уявляю свого життя без книг, плеєру та фотоапарату. Захоплююсь подорожами та мрію об'їздити весь світ, а також закарбувати у пам'яті за допомогою фото всі моменти життя.