10 найочікуваніших музичних подій 2013 року

Напередодні нового року багато музичних видань підводять підсумки та будують плани на майбутнє. Нещодавно невтомна редакція Inspired Music вже копала тунель, ховаючись від новин про кінець світу, та годинами сперечалася, обираючи найкращі треки 2012 року. Тепер прийшов час з’ясувати, про які музичні події не варто забувати в новому році та чого, власне, чекати впродовж наступних дванадцяти місяців. Для цього ми створили для вас рейтинг десяти найочікуваніших подій для українського меломана, який презентуємо вам нижче. Отож, беріть в руки календар та занотовуйте собі в щоденники такі події:

10 місце. Фестиваль «Джаз Коктебель»

Історія фестивалю «Джаз Коктебель» почалася з 2003 року. Захід виник як подія на противагу засиллю фанери та несмаку, що шквалом обрушуються на нас з телеекранів і газетних шпальт. В грудні 2012 року організатори повідомили, що наступний «Джаз Коктебель» відбудеться вже 12-15 вересня 2013 року. Переговори з можливими учасниками досі тривають, але зовсім скоро організатори обіцяють поділитися з публікою іменами виконавців, які утворять програму цього року. «Джаз Коктебель» відбувається на трьох локаціях: шикарна волошинська сцена, яка розташована в саду будинку-музею Волошина та створена для цінителів сучасного джазу та імпровізаційної музики; Open Stage – денна сцена, на якій виступають як нові, так і відомі музиканти різних жанрів; Nu-Jazz Stage – центральний музичний майданчик сучасних музичних трендів, який зазвичай розташований на території пляжу. За час свого порівняно тривалого існування «Джаз Коктебель» вже став заходом, який вдало завершує фестивальне літо в Україні.

9 місце. Фестиваль “The Best City” в Дніпропетровську

Однією з найяскравіших вітчизняних фестивальних подій 2012 року став опен-ейр “The Best City” на Дніпропетровщині. Вже в перший день заходу преса назвала фестиваль українським “Sziget’ом”, адже організатори “The Best City” змогли показати українському меломану стандарти, за якими давно живуть кращі європейські фестивалі. А це 150 тонн декорацій, 200 днів підготовки, більше 50 гуртів з усього світу та 72 години музичного божевілля. Список хедлайнерів вражав: Evanescence, The Rasmus, ДДТ, Сплин, Би-2, Океан Ельзи, Бумбокс… В грудні організатори заходу презентували глядачам документальний фільм про фестиваль та зізналися, що вже готують “The Best City 2013″. І хоча список хедлайнерів наступного опен-ейру залишається невідомим, а всі деталі фестивалю відкриються тільки навесні, можна з впевненістю говорити про масштабність майбутнього заходу. Окремо варто відзначити відбір серед молодих українських гуртів на фестиваль в 2013 році. Організатори вже зізнаються, що планують змінити спосіб вибору музичних команд – можливо, навіть використовуючи телевізійний формат.

8 місце. Фестиваль «Захід 2013»

Фестиваль Захід

Не зважаючи на те, що кожного року нам кажуть «це останній фестиваль», Захід продовжує з року в рік радувати фанатів хорошої української музики, якої в нас не так вже й багато. Фестиваль Захід – один з найбільших в Україні музичних фестивалів, який сфокусований на любителів року та альтернативи, збирає аудиторію в кілька тисяч відвідувачів. Минулого року, окрім великої сцени, на фестивалі з’явилася так звана «мала сцена», де мали змогу презентувати себе невеликі гурти. Скоро стануть відомі перші учасники лайн-апу Заходу-2013, і, схоже, що як і минулого року, можна очікувати на виконавців із сусідніх країн.

7 місце. Новий альбом від Hurts

Після двох років перерви гарні і талановиті британці Hurts повертаються до активного музичного життя зі своїм другим альбомом «Exile». Інтригу розпалюють два сингли, що вийшли протягом останнього місяця: The Road i Miracle. Без сумніву, Hurts не уникнуть порівняння з їх першим альбомом, який вийшов напрочуд вдалим і зробив з них справжніх зірок, але судити про успіх новинки варто лише тоді, коли «Exile» буде оприлюднено. Тому чекатимемо разом з вами.

6 місце. Великий тур Океан Ельзи в підтримку нового альбому

Невгамовний Святослав Вакарчук після закінчення роботи над проектом Брюссель нарешті повернувся до своїх «океанів» і тепер завзято готує до випуску новий, вже восьмий за рахунком альбом команди. Запис платівки ОЕ відбудеться в період з лютого по березень, а сам альбом побачить світ в квітні 2013 року, в той час як перший сингл прихильники гурту почують через декілька тижнів. З нагоди виходу альбому відбудеться тур, що охопить 27 українських міст і проходитиме з травня по червень. Головною особливістю туру стане те, що гратимуть «океани» переважно на стадіонах. Так, місцями події стануть міський стадіон «Рух» в Івано-Франківську, «Арена-Львів», Палац спорту в Одесі тощо. Завершиться українська частина туру в київському Палаці спорту 28 вересня. А далі на гурт чекають країни СНД та Північної Америки.

5 місце. Випуск нового альбому Lady Gaga

Структура шоу-бізнесу передбачає існування на світовій сцені одного “головного” артиста, який створює музичні тренди і на творчість якого орієнтуються, в першу чергу, інші виконавці. Якщо в 90-х такою співачкою стала Мадонна, а на початку нульових Брітні Спірс, то в останнє десятиліття владу в музичній індустрії впевнено захопила епатажна Lady Gaga. Вже перші сингли виконавиці “Just Dance” та “Poker Face” стали світовими хітами, а скандальні вбрання породили купу яскравих клонів артистки. Нещодавно поп-зірка взяла перерву та почала запис своєї наступної платівки, яка отримає назву “Artpop” та вийде вже навесні разом з мобільним додатком. Сонграйтери альбому вже в один голос стверджують, що диск нашпигований потенційними хітами та стане справжнім хітом 2013 року. І їм можна з легкістю повірити, адже платівку продюсують справжні зірки електронної сцени – DJ White Shadow, Zedd та Madeon. До речі, перший сингл альбому має вийти вже в лютому цього року. Lady Gaga, запалюй!

4 місце. Каzантип XXl

Майже кожен, хто цікавиться електронною музикою, хоч раз у житті чув про невелику республіку поблизу Євпаторії. Влітку, на один місяць, звичайний пляж перетворюється на окрему державу з власним президентом-диктатором, конституцією та кримінальним кодексом. Цілий місяць, 24 години на добу, кожну секунду цієї неймовірної подорожі люди танцюють, розважаються, насолоджуються прекрасним Чорним морем та один одним. Неспинні вечірки, божевільні афтерпаті та безкінечні афтер-афтерпаті. Та це все не в одному клубі, а в десятках – на будь-який смак та настрій. Найвідоміші диск-жокеї та музиканти мають за честь виступити на Казантипі. Лише тут можна потанцювати на клозет-танцполі під dubstep-ремікс на Аллу Борисівну чи Філіпа Бедросовича, укласти найвідвертіший шлюб на небесах чи просто посидіти на «сансеті» та порадіти життю. Ви можете це не любити, але спробувати має кожен.

3 місце. Концерт Lana Del Rey

Головна поп-ікона 2012 року Lana Del Rey продовжує радувати своїх прихильників особливою продуктивністю. Нові пісні, що вийшли в 2012-му, артистка випустила в спеціальній міні-платівці “Paradise”, огляд якої ви могли вже читати на цьому блозі. А вже в 2013 році виконавиця збирається в невеличкий тур світом, в рамках якого обіцяє заспівати і в Україні. Концерт Lana Del Rey в Києві запланований на 10 червня та обіцяє стати найбільшою тусовкою українських хіпстерів за останній час. А ми всім серцем сподіваємось, що Lana Del Rey не «залажає» на сцені совкового палацу «Україна», адже віддавати від 300 до 3000 гривень винятково за красиве личко співачки якось не хочеться.

2 місце. Тур Земфіри в підтримку нового альбому

Півроку затишшя – і епатажна та неочікувана Земфіра анонсує тур, в рамках якого не омине й Україну. Співачка відвідає п’ять українських міст: Одесу, Київ, Дніпропетровськ, Харків та Донецьк. Саме в Україні завершиться великий тур співачки країнами колишнього Радянського Союзу, тому всім, хто відвідає концерти, пощастить почути «відшліфований» за весь тур матеріал. Аудиторія Земфіри настільки ж різна, як і її пісні, і це лише позитивно впливає на невимовні враження від творчості співачки. Без сумніву, артистку люблять та чекають, тому відвідати концерт дуже рекомендовано. Земфіра обіцяє, що в 2013 році потішить своїх прихильників ще й новим та довгоочікуваним альбомом, але остаточна дата виходу, як і інші деталі про платівку, поки невідомі.

1 місце. Випуск нового альбому Depeche Mode та концерт гурту в Києві

Легенди світової сцени, ідоли декількох поколінь, творці власного рок-стилю… Британський колектив Depeche Mode був і залишається «вісником моди» на справжню якісну музику. Цього року музиканти потішать своїх українських фанатів, зігравши на київський сцені концерт в рамках світового туру на підтримку нового студійного альбому. До української столиці гурт прибуде зі Швеції, одразу ж після – відправиться до Німеччини. Київський концерт відбудеться 29 червня на НСК «Олімпійський» та обіцяє здивувати місцевих та прибулих фанів, які не бачили живого виступу кумирів з 2010 року. Нагадаємо, за рік до того вийшов останній альбом гурту “Sounds Of The Universe”. За весь час свого існування Depeche Mode продали більш ніж 100 мільйонів примірників власних альбомів. Тепер у британців з’явився шанс збільшити цей показник ще й завдяки туру, що почнеться у травні та завершиться в кінці липня. Тож допоможіть їм у цьому, цінителі справжнього!

Рейтинг створили журналісти Inspired Music: Тарас Семенюк, Костянтин Андрєєв, Сергій Пішковцій, Ілля Суходольський, Світлана Васильченко та Андрій Лундяк.